top of page
Search

Hoe leer je om intuïtief te eten?

Luisteren naar de behoeftes van jouw lichaam. Dat is heel kort samengevat wat intuïtief eten betekent. Dat klinkt voor iemand met een ''gewoon'' eetpatroon als de normaalste zaak van de wereld. Voor iemand met een eetstoornis klinkt dat waarschijnlijk als rampzalig. ''Gewoon eten wanneer ik daar zin in heb? Alles pakken wat ik wil? Zelfs 10 minuten voordat ik aan mijn avondeten begin?'' Ja, ja en ja.

Intuïtief eten: eten wanneer je daar behoefte aan hebt


Misschien kun je je nog wel herinneren dat je al kind at waar en wanneer je daar zin in had. Je ging niet continu met jezelf in gesprek of dat wel of niet kon. Of het wel het juiste moment was om te eten. Je stond er simpelweg niet bij stil. Je deed gewoon! Dat is in feite waar het bij intuïtief eten om draait: je eet op basis van je intuïtie, oftewel je gevoel.


Maar hoe werkt intuïtief eten dan?


Het loslaten van alle regels die jij in je hoofd hebt. Dat is, heel kort door de bocht, waar het om draait. Niet meer pas om 10.00 uur een koekje mogen, terwijl je om 09.30 uur daar al zin in had. Niet wachten met die Bueno (of bak met ijs) tot vrijdag omdat dat jouw ''cheat day'' (wat sowieso complete onzin is) is, maar hem NU nemen omdat je dat wilt. Wanneer je begint met intuïtief eten, kan dat best eng en spannend zijn. Vooral omdat jij jezelf lang bepaalde regels hebt opgelegd. Die moet je allemaal doorbreken. Je gewoontes en patronen moeten veranderen.


Na een tijdje zul je aanvoelen dat het normaal gaat worden. Je kijkt minder naar de klok die jou toestemming moet geven of je al mag eten. En geloof mij: als jij jezelf dagen, weken en maanden patat hebt ontzegd en je gaat dagen, weken en maanden patat eten omdat je daar zin in hebt, dan ebt die craving weer weg. Niemand heeft zin in 10 jaar iedere dag patat. En ook al heb jij dat wel: jouw gevoel vertelt je dat dat is wat je moet doen.


Kun je op ieder gewicht intuïtief eten?


Ja, ja, jaaa! Gewicht speelt geen enkele rol bij intuïtief eten. De kracht van intuïtief eten zit hem juist in geloven en vertrouwen op je gevoel. Jouw gewicht mag daarin niet van belang zijn. Dan gaat het namelijk nooit lukken. Want het kan zijn dat jouw gewicht verandert wanneer je kiest voor intuïtief eten. Misschien kom je aan, misschien val je af, misschien blijf je gewoon op dit gewicht. Maar je moet klaar zijn voor verandering. Bij intuïtief eten gaat het om goed voor jezelf zorgen en jezelf voeden met de middelen die jij nodig hebt.


Hoe ik leerde om intuïtief te eten


Toen ik nog anorexia had ging ik van de ene naar de andere kliniek. In die tijd kon ik niet intuïtief eten, want mijn hongersignalen waren volledig in de war. Ik moest me in de klinieken aan een strict plan houden. We aten samen in een groep en ondanks dat we verschillende plannen hadden, voelde samen eten erg comfortabel. Als jij nog in herstel bent, of nog erg diep zit, is het volgen van een meal plan een heel goed idee. Hierdoor krijg je je hongersignalen terug en gaat je metabolisme haar werk weer doen. Intuïtief eten is in deze fase van herstel eigenlijk nog onmogelijk. Na een tijd (dat kan soms wel 2 jaar duren) heb jij jouw brein getraind en kun je van start.


Toen ik nog aan het herstellen was, ging ik in de nacht volledig los. Ik at alles. Ik at koekjes, snoep, rijstwafels, chocolade, chips, alles dat ik mezelf overdag verbood. Ik kon niet stoppen. Hierdoor raakte ik volledig uit balans en voelde ik me constant schuldig. Ik beloofde mijzelf iedere week dat ik op maandag écht zou beginnen met alles te eten waar ik zin in had, zodat ik niet steeds in de nacht los hoefde te gaan.


Goed. Die belofte maakte ik natuurlijk niet waar. Eetstoornissen gaan vaak over controle. Het gaat niet (alleen) om eten. Het gaat om het gevoel dat je controle hebt over wat je wel of niet eet. Dat geeft een gevoel van veiligheid. Dit gevoel (van controle) kan overslaan in een gevaarlijk copings mechanisme. Denk aan extreem sporten, overgeven, laxeren, maar ook alleen mogen eten op bepaalde tijden, wandelen na een maaltijd.. enzovoort.


Intuïtief eten bestaat uit proberen en oefenen

Vooral na een lange periode van restrictie is het van belang om je lichaam en behoeften weer te leren kennen. Stop te strijden en ga luisteren naar je gevoel. Denk je aan eten maar neem je niets? Dan doe je het toch echt verkeerd. Het is juist de kunst om wél te gaan eten wanneer je brein dit aangeeft. Misschien borrelt je maag niet, maar dat betekent niet dat je geen honger hebt. Als je je lichaam niet geeft waar het om vraagt, kun je overeten juist triggeren. Je gaat smachten naar eten dat je aan het vermijden bent.


Komt er een negatieve stem omhoog? Zeg NEE en ga juist tegen die gedachten in. Heb jij zin in taart, maar zegt die andere stem in jou dat je beter een appel kunt nemen? Neem dan juist dat stuk taart. Leer jezelf aan dat daar geen goed of fout in zit. Kies je voor de appel? Dan leer jij je brein dat zo min mogelijk calorieën beter is. Je kunt je brein trainen om dit steeds meer op de achtergrond te laten verdwijnen.


Respecteer je lichaam en je reis naar intuïtief eten

Zoals ik hierboven al schreef, kan het zijn dat jouw lichaam verandert tijdens jouw reis naar intuïtief eten. Heb respect voor je lichaam en geef het wat het nodig heeft. Kijk niet naar hoe je lichaam eruit ziet, maar vooral naar wat het nodig heeft. Wees lief voor jezelf en waardeer je lichaam voor wat het voor je doet. Accepteer wat je misschien minder mooi vindt aan jezelf. Zelfliefde en zelfacceptatie is een groot verschil. Je hoeft jezelf echt niet geweldig en prachtig te vinden om jezelf te accepteren. Focus op de dingen waar jij dankbaar voor bent. Denk aan het feit dat je kunt lopen, om je heen kunt kijken, je armen kunt bewegen, je longen en hart goed functioneren.. enzovoort.


De ene dag gaat dat gemakkelijker zijn dan de andere dag. Je voelt je immers ook niet iedere dag heel gelukkig of heel verdrietig. Goede dagen gaan voorbij, slechte ook. Iedereen is weleens ontevreden of kritisch. Het zit hem echt in de acceptatie. Ook accepteren dat je soms een slechte dag hebt. Het leven is niet perfect. En dat hoeft jouw voeding ook niet te zijn. De ene dag heb je zin in 10 tussendoortjes, de andere dag misschien in geen. Wanneer je écht intuïtief kunt eten, ben je in staat om aan te voelen of je zin hebt in een salade of gewoon het liefst 2 donuts eet. Het gaat vooral om doorzettingsvermogen. Wees consequent en eerlijk. Dan, en echt alleen dan, kun je komen tot intuïtief eten.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page