top of page
Search

Wat is extreme honger en wat kan ik aan extreme honger doen?

Van bijna iedere cliënt waarmee ik werk hoor ik geregeld: "Danielle, het lijkt wel alsof ik nooit vol zit. Ik ben nooit verzadigd en kan wel de hele dag eten! Wat is er mis met mij?''.


Om maar meteen met de deur in huis te vallen: extreme honger is heel normaal. Het is een teken dat je lichaam zichzelf probeert te herstellen. Extreme honger is het eten van grote hoeveelheden voedsel in relatief korte tijd. Je denkt misschien dat dit binge-ing is, maar geloof me; het is niet.


Heeft iedereen in eetstoornis herstel te maken met extreme honger?


Extreme honger is niet iets dat iedereen die herstellende is van een eetstoornis zal ervaren. Mijn ervaring is echter dat de meesten dat wel zullen hebben. Soms al op dag 1 van je herstel, soms komt het na maanden nog eens omhoog. In mijn eigen eetstoornis herstel duurde het behoorlijk lang voordat het opkwam. Ik schrok er toen best wel van. En geloof mij, ik ben niet de enige. Al mijn cliënten zijn bang dat het nooit meer stopt, dat ze alleen nog maar aan eten blijven denken. Maar dat is niet zo. Er is namelijk een reden dat je steeds aan eten denkt.


Hoe ontstaat extreme honger?


Hypothetisch gezien heeft je lichaam elke dag een bepaalde hoeveelheid calorieën nodig om te leven en zichzelf te onderhouden. Stel je voor dat je je lichaam al een paar jaar maar 1/3 van de hoeveelheid calorieën geeft die het echt nodig heeft. Wanneer je het eindelijk op de juiste manier begint te voeden (ook door naar die mentale honger te luisteren), zal het proberen de verloren maaltijden in te halen. Je lichaam is al lang in hongersnood. Dat is de reden waarom mensen die op dieet zijn of zelfs maar een beetje aan het beperken zijn, steeds aan eten denken. Je lichaam denkt: ''Kom op! Geef me gewoon wat ik nodig heb!"


Hoe ziet extreme honger er in de praktijk uit?


Als ik terugkijk op mijn eigen herstel: ik kon niet stoppen. Dus dat deed ik ook niet. Ik kon enorme hoeveelheden voedsel tegelijk consumeren. Ik denk dat ik soms wel meer dan 8000 calorieën per dag kon eten. Mijn lichaam bleef maar om eten schreeuwen, fysiek en mentaal.


Stel: jij hebt 3000 calorieën per dag nodig (ik tel ze niet, maar ik heb even een getal nodig voor dit voorbeeld). Dat is ongeveer 1095000 per jaar. Stel: jij eet maar 1000 calorieën per dag. Dat komt neer op 365000 per jaar. Dat is dus een tekort van 730000 calorieën per jaar. Ik deed dit zelf ongeveer 10 jaar. Dat betekent dat ik een ''tekort'' had van 7300000! Dat tekort wil je lichaam inhalen. En dát is waardoor extreme honger ontstaat.


Stopt de extreme honger ooit?


Geloof mij maar: dat stopt echt. Als je maar echt luistert naar je mentale honger. Denk niet in restrictief of beperkingen als: ''Ik heb vanmiddag al chips op, nu mag ik geen ijsje meer.'' Nee. Als jouw mentale honger vraagt om én ijs én chips dan neem je beide. Alleen als je volhoudt en lang doet wat jouw lichaam je vraagt, vervaagt de stem naar de achtergrond. In mijn persoonlijke situatie, duurde de extreme honger bijna 2 jaar. Ik heb cliënten waarbij het langer duurt, maar ook waarbij het korter duurt. Ook dit kun je niet vergelijken. Het hangt af van jouw beperkingen, het aantal jaren dat je een eetstoornis hebt, jouw beweging, je gewicht, enzovoort.


Heb jij last van extreme honger?


Het enige dat je dan kunt (en moet) doen is: luisteren! Luister naar je extreme honger. Luister naar wat je brein en lichaam vraagt. Ga er niet tegenin, maar doe wat het je al zo lang vraagt. Eet wat je wilt, wanneer je wilt. Zie het als een kans om je lichaam weer te herstellen, zorgeloos te kunnen genieten en andere gedachten dan voedsel te kunnen hebben.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page