top of page
Search

Zit je in een dipje? Ik deel mijn 5 favoriete tips om beter in je vel te zitten!

We voelen ons allemaal weleens ‘meh’. Moe, nergens zin in, futloos. Je hebt een slecht lichaamsbeeld en alles zit tegen in je hoofd. Het liefst plof je op de bank met chips. Of nog beter: je bed weer in. Eigenlijk is dit het slimme systeem in ons brein. Als je moe bent, zullen je hersens je naar bed sturen. Het zorgt ervoor dat je dat ene etentje afzegt of dat je even niemand om je heen wilt. Rust nemen is helemaal niet verkeerd: het is wat je lichaam nodig heeft om te herstellen. Zo zijn er meerdere dingen die je kunt doen om je wat lekkerder in je vel te voelen!


1. Neem je rust


Slaap voldoende en neem rust. Je lichaam heeft dat nodig om stress af te kunnen breken. Kijk een serie die je leuk vindt of zonder je juist even af. Koop je favoriete snacks en plof op de bank. Ik leg zelf mijn telefoon heel vaak een paar uren of een dag weg. Ik vind het HEERLIJK! Dat is voor mij echt even me-time. Ik focus me wanneer ik moe ben meer op mijzelf en mijn omgeving. Als jij het juist fijn vindt om in contact met anderen te zijn wanneer je je wat minder goed voelt: dan is dat natuurlijk wat jij moet doen. Uiteindelijk ben jij degene die bepaalt waar je behoefte aan hebt. Maar put je lichaam niet uit met allemaal dingen die je ‘’moet’’ doen. Kan het écht niet wachten tot morgen? Probeer je brein ook de rust te geven.

2. Accepteer hoe je je voelt


Ik denk dat ultiem leven betekent dat je accepteert dat er ups & downs in je leven zijn. Je hoeft niet alles fantastisch aan jezelf of het leven te vinden om het te kunnen accepteren. Je hoeft niet elke dag in de spiegel te staan en alles maar geweldig te vinden, maar wat ik je wel wil vragen om dankbaar te zijn. Dankbaar voor wat je hebt, wat je lichaam allemaal voor je doet. Dat je in staat bent om te doen wat je kunt. Zelfs als je bepaalde dingen misschien niet kunt. Het hoeven maar kleine dingen te zijn.


Ik heb mezelf bijvoorbeeld aangeleerd dat ik voordat ik ga slapen minstens 5 dingen moet opnoemen waar ik dankbaar voor ben. ‘’Jaaahaaa’’, hoor ik je denken. Maar probeer het op z’n minst 1 week, mocht je het nog nooit hebben gedaan. Soms zijn het dingen waar ik die specifieke dag dankbaar voor ben, zoals een fijn gesprek met een vriendin, de buurman waar ik een leuk praatje mee heb gehad, een zonsondergang, een wijntje, mijn warme bed. Het zet negatieve gedachten in een hoekje waardoor je de dag positief afsluit. Echt, doe dit ELKE dag, juist als het een rot dag was. Er zijn vast kleine lichtpuntjes te noemen, bijvoorbeeld dat je lekker hebt gegeten of dat je een dak boven je hoofd hebt. Heb je last van piekerende of negatieve gedachten, met name aan het einde van de dag of in bed? Dan kun je het supplement GABA (gebruik Danie10 voor 10% korting bij Vitakruid) eens proberen. Dit supplement is goed voor je gemoedstoestand!


3. Probeer stress te vermijden


Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik probeer in hele stressvolle situaties even afstand te nemen van hetgeen waar ik mee in mijn maag zit. Doe je telefoon bijvoorbeeld even weg en pak een boek. Of ga tekenen, een rondje lopen, een spel spelen, online shoppen (ja, mijn soort therapie): als het maar iets is waar jij van ontstresst. Dat kan van alles zijn en is soms ook een kwestie van proberen. Het kan juist ook helpen om een vriend(in) te bellen en de situatie te bespreken. Samen kun je het soms relativeren.

Wat ik ook doe: mijn gedachten onder de loep nemen. Is het wel zo realistisch dat ik dat denk? En wat nou als inderdaad dit doemscenario uitkomt: wat is dan het ergste dat er kan gebeuren? Ga ik dood? Waarschijnlijk niet. Probeer helpende, positieve gedachten te gebruiken. Praat tegen jezelf zoals je tegen een vriendin zou praten. Schrijf het van je af! Weet je nog dat je vroeger weleens een tijdschrift las, waarin een dilemma werd beschreven? En een ‘’raadgever’’ dan advies gaf? Dat kun jij ook bij jezelf. Schrijf je probleem uit en geef jezelf daarna (POSITIEF) advies – zoals je ook bij een vriendin zou doen.


Ik probeer ook vaak te denken aan de 5 by 5 regel: als het over 5 jaar niet belangrijk is en niet meer speelt, waarom maak ik me er dan langer dan 5 minuten druk over? Het kan helpen om dingen te relativeren. Ik roep mijzelf ook regelmatig halt toe wanneer ik in mijn hoofd een grijze wolkenmassa vol opkomen. Ik roep soms hardop: ‘’STOP’’. Ik lach ook regelmatig om mezelf en zeg dan tegen mezelf: ‘’Daan, serieus, stop hiermee. Ook dit komt heus wel weer goed’’. En weet je? Dat is tot nu toe ook altijd zo geweest: het kwam wel weer goed. Je kunt ook supplementen nemen om te ontstressen.


4. Let op je social media gebruik


Dit is soms lastig. Want social media heeft na- maar ook zeker voordelen. Mijn ultieme tip is: unfollow de accounts waar je unhappy van wordt. Neem je lijstje met following eens onder de loep en klik de mensen weg waar je regelmatig een steek van in je maag krijgt. Tip: blokkeer ze ook meteen, kom je ze nooit meer tegen. ;-)


Wat mij betreft is een enorm voordeel van social media dat er juist ook accounts zijn waar je heel blij van kunt worden. Zo ben ik fan van accounts met lieve hondenfilmpjes, maar kan ik ook uren rondstruinen op fashionaccounts. Ik doe inspiratie op, maak soms hele moodboards in mijn fotoalbum en kan zo uren bezig zijn. Hoe meer je de accounts volgt waar jij blij van wordt – hoe meer je ze zult terugzien in je feed. Als je mijn Instagram opent, lachen de honden je tegemoet.. wie kan dan nog verdrietig zijn?


5. Zorg goed voor je lichaam


Rust, maar ook voeding heeft heel veel invloed op hoe jij je voelt. (Te) weinig eten en een (te) laag gewicht kunnen zelfs leiden tot angst en depressie. Je lichaam en brein krijgen niet genoeg voedingsmiddelen binnen om jouw systeem soepel te laten lopen. Je hebt eten nodig: het is je brandstof en laat je functioneren. Een ondervoed lijf is een ondervoed brein. Eet daarom voldoende en neem waar jij zin in hebt.


Voeding speelt ook een rol bij het versterken van je immuunsysteem, oftewel: je weerstand. Een gezond immuunsysteem helpt weer bij je lekker in je lijf voelen. Enne.. ik heb goed nieuws! Want je kunt chocolade eten om je weerstand te boosten! Ja, écht. Pure chocolade bevat magnesium en zink. Laten dat 2 vitaminen zijn die je immuunsysteem ondersteunen. Kies dan wel voor chocolade met een hoog cacaopercentage. Zink en magnesium zitten ook in voedingssupplementen, zoals de Multivitaminen van Vitakruid: de Multi Dag & Nacht Vrouw (gebruik de code Danie10 voor 10% korting). Wist je dat je lichaam zink nodig heeft om insuline aan te maken en stress aan te kunnen pakken?


Je kunt ook vitaminen gebruiken om jezelf een (energie)boost te geven. Je kunt daarvoor de de gebufferde vitamine C (ook hiervoor kun je gebruik maken van de code Danie10) innemen. Zeker voor je weerstand is dit veruit het beste vitamine C supplement.


En mocht je een keertje niet fit zijn of lekker in je vel zitten, dan heb jij een goede reden om onder de wol te duiken met Netflix en.. chocolade.* Deze blogpost is in samenwerking met Vitakruid. Ik heb een betaalde samenwerking met hen.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page